Pad BDP-a u trećem tromesečju 2,2 posto

Bez autora
Oct 31 2012

Prema preliminarnoj oceni Republičkog zavoda za statistiku, realni međugodišnji pad bruto domaćeg proizvoda u trećem tromesečju 2012, u cenama prethodne godine, iznosio je 2,2 posto. Industrijska proizvodnja je u septembru, prema desezoniranim podacima, imala pad od 3,2 posto u odnosu na prethodni mesec, dok je u odnosu na isti mesec prethodne godine bila niža za 6,8 posto.Posmatrano po sektorima, međugodišnji pad u prerađivačkoj industriji iznosi 5,9 posto, u rudarstvu 11,4 posto i u snabdevanju električnom energijom, gasom i parom 8,7 posto.

Pad BDP-a u trećem tromesečju 2,2 postoPrema preliminarnoj oceni Republičkog zavoda za statistiku, realni međugodišnji pad bruto domaćeg proizvoda u trećem tromesečju 2012, u cenama prethodne godine, iznosio je 2,2 posto.

Industrijska proizvodnja je u septembru, prema desezoniranim podacima, imala pad od 3,2 posto u odnosu na prethodni mesec, dok je u odnosu na isti mesec prethodne godine bila niža za 6,8 posto. Posmatrano po sektorima, međugodišnji pad u prerađivačkoj industriji iznosi 5,9 posto, u rudarstvu 11,4 posto i u snabdevanju električnom energijom, gasom i parom 8,7 posto.

Prerađivačka industrija je, prema desezoniranim podacima, u septembru zabeležila pad od 3,6 posto. U okviru prerađivačke industrije, desezonirano posmatrano, najveći negativan doprinos ukupnoj industriji potiče od proizvodnje koksa i derivata nafte, proizvodnje prehrambenih proizvoda i proizvodnje osnovnih metala. S druge strane, najveći pozitivan doprinos ukupnoj industriji dali su proizvodnja metalskih proizvoda osim mašina i proizvodnja farmaceutskih proizvoda i preparata.

Promet robe u trgovini na malo je u septembru na međugodišnjem nivou bio realno niži za 4,6 posto.

Prema desezoniranim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u septembru je, izraženo u evrima, zabeležen rast izvoza robe od 4,4 posto, kao i pad uvoza od 1,2 posto. Međugodišnje posmatrano, u septembru je robni izvoz, izražen u evrima, povećan za 8,6 posto, dok je uvoz smanjen za pet procenata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik